clickbait
Afgelopen zomer werd ik al gek van de koppen boven de weerberichten. ‘Hittegolf op komst’ - alsof we door een verzengende vloed zouden worden overstroomd. ‘Komende nacht wordt een plaknacht’ - alsof we aan de lakens zouden worden vastgelijmd.
‘Het voelt benauwd aan’ was niet sterk genoeg, er werd van gemaakt: ‘megabenauwd’. Alsof we allemaal een plastic zak om ons hoofd kregen gebonden. Nadát we dus al levend waren verbrand.
Gisteren las ik een kop: ‘Sneeuwbom op komst?’ Mijn onmiddellijke reactie: wat is dat, een sneeuwbom? Een dodelijke mega-ijsbal? Een bevroren duizendponder?
Met sneeuwbom blijkt te worden bedoeld: grote hoeveelheden sneeuw. ‘Er kan komende woensdag 20 centimeter sneeuw vallen.’ Ik meteen onder de indruk: 20 centimeter! Maar na de volgende zin van het artikel is de mus al dood: ‘Of het echt zover komt, is volgens meteorologen nog even de vraag.’
Een amateur-metereoloog stelt: ‘Er lijkt in het zuiden van het land en in het zuiden van Gelderland wel iets te vallen, maar meer dan 5 centimeter is dat niet.’ En dan gaat het ook nog eens niét vriezen, dus ‘van die 5 centimeter blijft niet veel over’.
Ik word zo onrustig van al deze clickbait dat ik de websites van kranten niet meer volg en liever een boek pak. Dat krijg je er nou van als je voor deze kop kiest: ’Volgende week kans op sneeuw’. Met in de lead eronder als eerste zin: ‘Maandag en dinsdag is er kans op natte sneeuw.’ Dus dan is het ineens alleen nog maar natte sneeuw. Met als uitsmijter in regel 2: ‘Die sneeuw blijft echter niet lang liggen.’