oor uit

Je hebt bezoedelen en bedoezelen en ik blijf twijfelen welk van de twee nou de betekenis heeft van ‘te schande maken’. Ik krijg het gewoon niet in mijn hoofd.

Zoals ik ook steeds opnieuw moet opzoeken in welke eeuw Mozart leefde. Op een gegeven moment weet je het toch wel, zou je zeggen, maar het beklijft niet. Het gaat het ene oor in en het andere oor weer uit.

Ronnie Tober, leeft die nog? Ik denk van wel, maar weet het niet zeker. Even googelen: hij leeft nog. Maar ik weet zeker dat ik het morgen wéér niet zeker weet.

Ik zou lijstjes kunnen aanleggen met dingen die ik niet wil vergeten. Dat Mozart in de achttiende eeuw leefde, dat Ronnie Tober nog onder ons is. Dat het bezoedelen is dat ‘te schande maken’ betekent.

Maar dat worden hele lange lijstjes. En hoe meer je door het op te schrijven weet, hoe meer je je realiseert wat je (door het niet op te schrijven) niét weet. Want wat is de precieze betekenis van grotesk ook alweer? En wanneer leefde Monteverdi? En leeft Dick Passchier eigenlijk nog?

Vorige
Vorige

autipas

Volgende
Volgende

de meerderheid