dit gaat over mij

In een interview met NRC zegt Lucky Fonz III zinnige dingen over hoe een kunstenaar het persoonlijke universeel maakt. Als hij eigen ervaringen gebruikt om over liefdesverdriet te zingen, gaat dat nummer als het goed is over liefdesverdriet. Niet over wat er écht gebeurd is. “Het publiek moet niet denken: dit gaat over hem. Het publiek moet denken: dit gaat over mij.”

Lucky Fonz III vult aan dat hij zodra hij in de pers praat over privédingen, de schijn op zich kan laden dat hij erkenning wil voor zijn werk omdát het echt gebeurd is. Herkenbaar. Ik schreef een boek over drankverslaving en een dichtbundel over autisme, allebei op basis van eigen ervaringen, maar ik wil graag dat dat boek en die bundel worden beoordeeld op hun literaire zeggingskracht. Want het zijn literaire werken. Geen dagboeken.

Regelmatig word ik ingehuurd als coach door mensen die een autobiografisch boek willen schrijven. Soms hebben ze hele heftige dingen meegemaakt en ik hou ze heus wel even vast als ze huilen. Maar zodra ze zijn gekalmeerd: aan het werk. Want we gaan een boék maken.

Vorige
Vorige

geëgaliseerde kavel

Volgende
Volgende

zeg het